Kuyu, yeryüzünde bir delik açma yöntemidir. Bu işlemler kayayı kırmak ve delikte parça yapmak olmak üzere iki prensibe göre yapılır. İlk sondajın yeri ve zamanlaması konusunda tartışmalar sürerken, elimizdeki en net bilgilere göre ilk sondajın MÖ 2500 yılında yapıldığı söyleniyor. Yapay elmas, serbest veya basınçlı yeraltı suyu kullanan bir tekniğin adıdır. Yapay elmasları diğer sondaj türlerinden ayıran şey, herhangi bir araştırma dışında yapılan sondaj türüdür. Coğrafi konuma bağlı olarak, iki tür yapay elmas vardır, çamur matkapları ve hava matkapları. Çamurlu oyuk açan gevşek yerlerde kullanın. Havalı sondaj ise sert zeminde çamur sondajı esasına göre yapılır.
Çamur ve havalı sondajın yanı sıra keson (sabit genişlik) kuyu tiplerinden de su çekilebilir. Çok nadir olmakla birlikte, su yeraltında sıkıştırılıp kendiliğinden yer altına indiğinde buna artezyen kuyusu olarak denmektedir. Ayrıca sondaj fiyatı işleme göre değişiklik taşır.
Sondaj Türleri
Havalı sondaj; sert ve sert kaya zemine uygun bir sondaj türüdür. 23 bar 24m3/h kapasiteli yüksek basınçlı bir kompresöre hava verilir ve pnömatik tabanca ve matkapla ezilir ve delinir. Küçük talaşlar ve taş parçacıkları, yüksek basınçlı havaya sondaj köpüğü enjekte edilerek yüzeye çıkarılır. Havalı sondajda kayalık zeminlerde dar ve derin su kuyularının açılması için en uygun yöntemdir. Her gün ortalama 90 metre su delinebilmektedir. Yapay elmasların en ekonomik şeklidir. Su delinirken kuyudaki su miktarı net olarak görülebilmektedir. Uygulamaya göre sondaj fiyatı mevcuttur.
Çamur delme; gevşek yapılı yumuşak zeminlerin delinmesi yöntemidir. Büyük elmaslı pırlantalı toprak ve yumuşak kaya zemini, su sondaj çamurunun sirkülasyonu ile yüzeye çıkarılır. Sondaj sırasında kuyunun çökmemesi için sondaj çamuru kuyu içinde sürekli sirküle edilir ve günde ortalama 6-20 metre su delinebilir. Yumuşak toprakta uygulandığı için hassas çalışma gerektirir.
İşlem Maliyetleri
Kuyu maliyetleri hava sondajından daha pahalıdır. Yani yapılacak işlem sondaj fiyatı için belirleyici olur. Su çekildiği gibi kullanıldığı için kuyudaki su miktarını kesin olarak belirlemek mümkün değildir. Hava ve çamur sondajı, sert ve yumuşak zeminlerin bir arada olduğu alanlarda kullanılan yöntemdir. Hava ve çamur sondajı ile üretim yapılmaktadır. İstanbul bölgesinin yüzde 40'ında bu şekilde kuyular açılmaktadır. Ekonomik olarak iki sondaj türünün ortalaması olarak bilinmektedir. Sizler de https://www.akkoyunlumakina.com.tr/ sitesinden hizmetler alabilirsiniz.